Projekti

ONLINE KATALOG KNJIŽNICE
Baner
FACEBOOK PROFIL KNJIŽNICE
Baner
TEČAJEVI U MOODLU
Baner
CARNET WEBMAIL
Baner
E - Dnevnik
Baner

“BITI UČENIK U HRVATSKOJ U DUGOM 19. STOLJEĆU” PDF Ispis E-mail
Petak, 24 Studeni 2017 10:39
biti-ucenik

U srijedu, 22. studenoga 2017. godine učenici 1. a i 2. a razreda gimnazije te 1. ekonomske i 4. razreda fitofarmaceuta zajedno sa profesoricama Marijom Jelkić i Ljiljanom Silađi pogledali su izložbu pod nazivom “Biti učenik u Hrvatskoj u dugom 19. stoljeću” koja je postavljena u Gradskoj knjižnici i čitaonici Valpovo.

Autor izložbe dr. sc. Dinko Župan nam je osobno predstavio izložbu. Izložba tematizira raznolike učeničke prakse, kulturno-antropološke aspekte školovanja (učenički standard, bolesti, disciplina, slobodno vrijeme, stručne prakse, učenička sjećanja, izgradnja identiteta, mobilnost te diskriminacija učenika), socijalne aspekte, rodne aspekte, intelektualne aspekte te ideologizaciju školstva koja se analizira kroz školske ceremonije i rituale.

Izložba je napravljena u sklopu uspostavnog projekta “Od protomodernizacije do modernizacije školstva u Hrvatskoj (18. i 19. st.)”. Projekt provode istraživači s Hrvatskog instituta za povijest, a financira ga Hrvatska zaklada za znanost u razdoblju od 2014. do 2018. godine. Za nastanak izložbe zaslužna je i suradnja s Hrvatskim školskim muzejom koji je ustupio najveći dio građe korištene u realizaciji izložbe.

 

Slike možete pogledati u izborniku Galerija slika.


 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta
Baner
Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih
Baner
Agencija za odgoj i obrazovanje
Baner