Projekti

ONLINE KATALOG KNJIŽNICE
Baner
FACEBOOK PROFIL KNJIŽNICE
Baner
TEČAJEVI U MOODLU
Baner
CARNET WEBMAIL
Baner
E - Dnevnik
Baner

UČENICI SREDNJE ŠKOLE VALPOVO SUDJELUJU U ADVENTSKIM DOGAĐANJIMA GRADA VALPOVA PDF Ispis E-mail
Utorak, 19 Prosinac 2017 17:15
kicenje

U radosnom ozračju Adventa u Subotu, 16. prosinca 2017. na Trgu kralja Tomislava u kićenju Božićne jelke sudjelovali su učenici Srednje škole Valpovo: Petra Jovinac, Lucija Majdenić, Antonio Jokić, Kasandra Javor i Elena Lukić, zajedno s Udrugom Mi Valpovo, Osnovnom školom Matije Petra Katančića Valpovo, Dječjim vrtićima „Maza“ Valpovo i „Moj Bambi“ Valpovo i DND Valpovo.

Ova aktivnost je ostvarena uz suradnju profesorica Marije Jelkić i Ružice Jokić, a dio je programa u organizaciji grada Valpova.

U nedjelju 17. prosinca 2017. godine, u sklopu manifestacije „Advent u Valpovu – Božić sa srcem“, održan je bogat program.

Ispred Centra kulture „Matija Petar Katančić“ upaljena je treća adventska svijeća – svijeća RADOSTI. Uz prigodnu molitvu župnog kapelana Maria Žigmana i pjesmu Mješovitog župnog zbora sv. Cecilije, svijeću RADOSTI upalio je predstavnik Srednje škole Valpovo – Antonio Jokić uz pratnju svojih kolegica Petre Bandić i Matee Špoljarić.

Uz vjernike i članove udruge MI, ovoj su maloj svečanosti nazočili župnik Zvonko Mrak, gradonačelnik Valpova, Matko Šutalo, dogradonačelnica Ana Brajnović sa suradnicima i nekolicina vijećnika Gradskog vijeća.

Adventski vijenac čine dva temeljna simbola - krug i svijeće odnosno svjetlo. U vijenac se umeću četiri svijeće koje označuju četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti: stvaranjeutjelovljenjeotkupljenje svršetak.

Prve adventske nedjelje pali se prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri. Svjetlo svijeća označava dolazeće svjetlo Isusa. Adventske svijeće, izvorno crvene i bijele boje, upućuju na Isusovu žrtvu i pobjedu.

Prema dugoj tradiciji na vijenac su se stavljale tri ljubičaste svijeće, znak pokore i obraćenja kao pripreme Isusova dolaska, i jedna ružičasta koja se palila kao izraz radosti zbog Isusova rođenja. Prema jednoj tradiciji prva svijeća nazvana je prorokova svijeća, druga betlehemska, treća pastirska, a posljednja svijeća anđela. Postupno paljenje svijeća znak je približavanja Božića.

Slike možete pogledati u izborniku Galerija slika.


 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta
Baner
Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih
Baner
Agencija za odgoj i obrazovanje
Baner