Projekti

ONLINE KATALOG KNJIŽNICE
Baner
FACEBOOK PROFIL KNJIŽNICE
Baner
TEČAJEVI U MOODLU
Baner
CARNET WEBMAIL
Baner
E - Dnevnik
Baner

„NAŠA MALA TRGOVINA“ PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 21 Prosinac 2017 17:56
nmt

Od 2007. u našoj školi postoji PRAKTIKUM PRODAVAONICA tzv. „NAŠA MALA TRGOVINA“  („NMT“). Uz pomoć učenika i profesorice Krnjajić, Praktikum je par puta mijenjao svoj izgled i inventar, a najveća promjena dogodila se kada nam je Konzum donirao nešto od svoje opreme (2016.).

Dan danas učenici i profesori popunjavaju asortiman u njoj. Kako se koriste i kroz vježbu troše postojeći artikli iz prodavaonice, potrebno je biti stalno aktivan u prikupljanju određenih proizvoda ali i same opreme. Na početku svake školske godine, pa tako i ove, učenici sa svojim nastavnikom čiste, peru, obnavljaju proizvodima i sređuju Praktikum kako bi mogli početi obavljati poslove u njemu.

PRAKTIKUM  - njegovu ulogu i važnost u nastavnom procesu možemo objasniti slijedećim obilježjima:

Aktivnost

Inspirirati i poticati na akciju one koji žele biti uspješni, uočiti kako promjene mijenjaju sliku tržišta, upoznati se sa suvremenim znanjima u komunikaciji s kupcima, osposobiti za uspješno vođenje prodajnog razgovora, shvatiti važnost opreme i razviti ispravan odnos prema robi i opremi, osposobiti za samostalno ispunjavanje dokumenata te ostalih radnih procesa u prodavaonici, te usvojiti vještine lijepog pakiranja i ukazati na njegovo značenje za uspješnu prodaju.

Cilj

 Osposobiti za samostalno svladavanje svih radnih procesa u prodavaonici.

Namjena

Prvenstveno učenicima ekonomske struke predmeta – prodavačima i komercijalistima, ali i svim drugim učenicima ako kroz svoje predmete imaju potrebe za tim (promjene u trgovini i kako ih pratiti, prodajni razgovor, oprema prodavaonice, poslovanje prodavaonice i dr.).

Način realizacije 

U korelaciji sa stručnim predmetima, učenici primjenjuju stečeno znanje na praktičnim primjerima tj. na satima određenih predmeta. U Praktikumu se provodi tzv. „igranje uloga“. Dopušta se učenicima da u toj isprepletenosti stvarnih i stvorenih situacija donose sami logičke zaključke i iskustveno uče. Nastavnik je usmjeravatelj i koordinator aktivnosti, a učenik sudionik u osmišljavanju scenarija i „igranju uloga“. Učenik će se na ovaj način bezbolnije uključivati u stvarni rad u trgovačkoj praksi i biti otporniji na moguće stresne i konfliktne situacije na poslu. 

U Praktikumu („NMT“) nalazi se gotovo sve što i u bilo kojoj mješovitoj trgovini u našem susjedstvu: elektronička blagajna, laserski čitač, roba, uzorci robe, ambalaža, poslovna dokumentacija, mape, panoi, prodavački stol/pult, regali, vitrine za izlaganje robe, košarice, kolica, radna odjeća, ormari i vitrine za odlaganje, ormari za odlaganje učeničkih radova, popratni dokumenti, katalozi, propagandni materijali proizvođača i dr.

Slike možete pogledati u izborniku Galerija slika.


 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta
Baner
Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih
Baner
Agencija za odgoj i obrazovanje
Baner