Projekti

ONLINE KATALOG KNJIŽNICE
Baner
FACEBOOK PROFIL KNJIŽNICE
Baner
TEČAJEVI U MOODLU
Baner
CARNET WEBMAIL
Baner
E - Dnevnik
Baner

POSJET IZLOŽBI „VALPOVAČKI VLASTELINI PRANDAU-NORMANN“ PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 07 Svibanj 2018 20:12
26

26. travnja učenici 3.a opće gimnazije s profesoricom Marijom Jelkić posjetili su izložbu „Valpovački vlastelini Prandau-Normann u Osijeku i Valpovu“ u Muzeju Valpovštine.

Uz vodstvo kustosice muzeja Mirjane Paušak učenici su saznali nešto više o svakodnevnom životu plemića.

Ova je izložba samo dio zajedničke izložbe četiri kulturne ustanove: Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku, Državnog arhiva u Osijeku, Muzeja Slavonije i Muzeja Valpovštine. Bogata ostavština valpovačkih vlastelina prvi je puta na ovaj način predstavljena javnosti. Muzej Valpovštine smješten je u nekadašnjem obiteljskom obitavalištu valpovačkih vlastelina, baroknom dvorcu Prandau-Normann, i posjeduje vrijednu zbirku slika i predmeta iz života plemićkih obitelji. Na izložbi mogu se vidjeti zbirka porculana, stakla i srebra te primjerci namještaja. Zidovi su ispunjeni likovnim djelima i starim fotografijama plemića – može se vidjeti sve od obilježavanja godišnjice braka do lova i ljetovanja. Također su prikazani lovački trofeji poput glave vepra i jelenjih rogova. Sve to popraćeno je ugodnom melodijom skladbe Jellačić-Marsch koju je skladao barun Karlo Prandau, član plemićke obitelji.

Gledajući izložbu, lako je zaključiti o imućnosti i profinjenom ukusu članova obitelji, ali i o tome kako su duboko njegovali svijest o svojim korijenima. Grbovi obitelji, koji simboliziraju njezino plemenito podrijetlo, krase mnoge predmete. Članovi obitelji pokapani su u kripti kapelice sv. Roka, što je također prikazano na izložbi. Sačuvane su osmrtnice (neke u okvirima portreta i fotografija), ali i tiskane molitve s fotografijama pokojnika i datumom njihove smrti.

Posjet izložbi završio je velikim pljeskom za kustosicu koja je učenicima brojnim zanimljivostima skrenula pogled na nekadašnji prostor i život plemstva u Hrvatskoj.

Slike možete pogledati u izborniku Galerija slika.


 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta
Baner
Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih
Baner
Agencija za odgoj i obrazovanje
Baner