Projekti

ONLINE KATALOG KNJIŽNICE
Baner
FACEBOOK PROFIL KNJIŽNICE
Baner
TEČAJEVI U MOODLU
Baner
CARNET WEBMAIL
Baner
E - Dnevnik
Baner

POSJET IZLOŽBI "KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA" I BOTANIČKOM VRTU PDF Ispis E-mail
Petak, 11 Svibanj 2018 10:54
kat-velika

28. travnja učenici Srednje škole Valpovo u pratnji profesora posjetili su izložbu "Katarina Velika - carica svih Rusa" u Klovićevim dvorima te Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Galerija Klovićevi dvori ugostila je veliku izložbu djela iz jednog od najvećih svjetskih muzeja – Muzeja Ermitaž iz St. Peterburga. Izložba prikazuje jedinstveno razdoblje vladavine jedne o najmoćnijih žena u povijesti, carice Katarine II. Mogu se vidjeti caričini osobni predmeti iz svakodnevnog života, kao i umjetnička djela koja je prikupljala kao strastvena kolekcionarka. Njezina je umjetnička zbirka oduvijek bila predmet divljenja i zavisti; bila je svjesna da je u očima Europe vrijedna kolekcija važna koliko i jaka vojska. Uz više od 1000 izloženih predmeta posjetitelji mogu pratiti Katarinin dolazak na prijestolje, ulogu u prosvjetiteljstvu, ratove koje je vodila i slično, a ponajprije njenu strast za umjetnosti.

Katarina, vladarica koju je Voltaire nazvao »najsjajnijom zvijezdom sjevera«, bila je njemačka princeza koja je prihvatila rusko pravoslavlje, promijenila i rusificirala svoje ime i nastojala svidjeti se carici Elizabeti i Rusima kako bi što jednostavnije zbacila supruga s prijestolja. Bila je rođena za upravljanje i njena je sjajna vladavina dugo potrajala. Pridonijela je procvatu i blagostanju države, ali je i ulijevala strah podanicima i poštovanje susjedima. Smatrala se pravom nasljednicom Petra Velikog, koji joj je bio uzor, iako je između njegove smrti i njene krunidbe 37 godina razmaka i šest careva i carica. Govorila je »Petar I., Katarina II.« Bila je zagovornica prosvjetiteljstva, izložene su biste Voltairea, Rousseaua i Diderota, a između njih njen radni stol i na njemu tabakera s likom Petra I., koju je stalno nosila uza se da bi se, kako je govorila, uvijek mogla konzultirati sa svojim velikim prethodnikom. Skupljala je kineski zlatni nakit, toaletni pribor i posuđe, a otkupljivala je i brojne kolekcije slika zapadnih majstora. Osim veličanstvenih carskih portreta izložba obiluje skulpturom, grafikama i crtežima, dvorskim kostimima i uniformama, predmetima umjetničkoga obrta (staklo, keramika, porculan, srebro, zlato), medaljama, oružjem, namještajem i dragocjenostima.

Osobito se ističe slika koja prikazuje pomorsku bitku u zaljevu Cesme kod Hiosa. Slikar isprva nije dobro naslikao eksploziju turskoga broda, pa je Katarina, ne bi li slikar vidio kako izgleda kada brod eksplodira, naredila da se jedan brod digne u zrak. Upravo je ona ta koja je istjerala Turke s Krima i pripojila ga Rusiji, što je prikazano na za tu priliku posebno izrađenom tanjuru.

Pomoću jedinstvenog dragocjenog nakita, zlatnog i srebrnog posuđa i ostalih caričinih omiljenih predmeta lako je upoznati raskoš ruskoga dvora i njegovih običaja. Posjetitelji na ovoj izložbi zaista mogu osjetiti dašak sjaja carske Rusije i njezina zlatnoga doba te ozračje najvećega svjetskog muzeja koji je stvorila upravo Katarina.

Nakon izložbe i par sati slobodnog vremena, učenici su proveli popodne šetajući se Botaničkim vrtom. Zeleni travnjaci izmjenjuju se s grupama drveća i grmlja, a čitav teren presijecaju krivuljaste staze. U Vrtu danas raste oko 5000 različitih biljaka – zeljasto bilje, ruže, božuri, razne ljekovite i aromatične biljke, močvarne biljke i drugi predstavnici naše flore. Stakleničke zbirke sadrže različite tropske i suptropske biljke, kukcojedne biljke, sukulente i palme. Ukratko, to je mjesto besprijekorno uređene prirode i očaravajućeg cvijeća – pravi melem za oči.

Poslije opuštajućeg dana ispunjenog povijesnim i botaničkim zanimljivostima, svi su se polako uputili svojim kućama obogaćeni mnoštvom divnih fotografija. Gotovo sve što se moglo vidjeti bilo je nalik nečemu iz bajke i ovaj će izlet zasigurno svima ostati u sjećanju kao jedan od najljepših.

Slike možete pogledati u izborniku Galerija slika.


 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta
Baner
Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih
Baner
Agencija za odgoj i obrazovanje
Baner